Vaginale klachten

Er zijn verschillende soorten vaginale klachten waarbij een medisch hulpmiddel de oplossing kan bieden. De klachten kunnen zowel een lichamelijke als een psychologische oorzaak hebben. Lees hieronder meer over de verschillende soorten vaginale klachten.

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen (dyspareunie) komt vaak voor. Vaak wordt gedacht dat dit alleen bij vrouwen voorkomt. Dit is niet waar, ook mannen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen. Zowel jonge koppels als stellen op leeftijd kunnen problemen bij het vrijen ervaren. Er kan sprake zijn van een lichamelijke oorzaak, maar vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke en emotionele factoren.

Bij vrouwen kan er onderscheid gemaakt worden tussen diepe en oppervlakkige pijn bij het vrijen.

Met oppervlakkige pijn wordt geduid op pijn die optreedt bij contact met de vaginamond. Bijvoorbeeld bij penetratie en bij het inbrengen van een vinger of tampon. Diepe pijn treedt op bij penetratie. De pijn wordt veroorzaakt doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Sommigen vrouwen voelen dan een pijn in de onderbuik.

Lichamelijke oorzaken

Om prettig en pijnvrij te kunnen vrijen moet de vagina vochtig zijn en lichaam en geest ontspannen. Als de spieren rondom de vagina gespannen zijn kan dit pijnklachten veroorzaken. Wanneer het een vrouw niet lukt om een penis, vingers of tampon in haar vagina in te brengen, noemen we dat vaginistisch reageren. De vagina spant zich dan onbewust en ongewild aan.

Dit kan psychische oorzaken hebben, maar ook lichamelijke:

  • Ontstekingen, irritaties, schimmelinfecties, bacteriële infecties of wondjes aan of in de vagina, schaamlippen of baarmoedermond
  • Een soa: de balans in de vagina wordt verstoord, wat pijn kan geven. Als u risico heeft gelopen op een soa, laat u dan testen
  • Door de stand van de baarmoeder, een verzakking of een standje waarbij de penis erg diep komt, kan de penis tegen de baarmoedermond aan komen. Deze pijn kan diep en dof of soms stekend zijn. Deze klachten kunnen blijvend zijn. Probeer samen te zoeken naar houdingen waarbij de penis minder diep in de vagina komt
  • Littekenweefsel of hechtingen kunnen pijn geven. Ga met deze klachten naar een arts
  • Heupklachten, zoals scheefstand van de heupen kunnen in bepaalde houdingen zorgen voor pijn

Psychologische oorzaken

Pijn bij het vrijen komt in vele gevallen doordat u niet ontspannen genoeg bent. Angst, spanning, negatieve gevoelens of gedachten en ontevredenheid kunnen pijn veroorzaken. Dit komt omdat u minder goed kunt ontspannen. U wordt  moeilijker opgewonden en kunt in een pijnspiraal terechtkomen.

Negatieve gevoelens, onzekerheid of angst kunnen ontstaan door:

  • Vervelende ervaringen, zoals dwang, seksueel misbruik of een eerdere ervaring met pijn tijdens het vrijen. Een vervelend inwendig onderzoek kan ook zorgen voor angst, schaamte of boosheid.
  • Negatieve of verkeerde boodschappen uit de opvoeding over uw eigen lichaam of seks, zoals “seks is zondig” of “van masturberen wordt u blind”. U kunt dan niet in vrijheid genieten van seks, omdat u schuld, schaamte en onzekerheid ervaart.

Pijn bij het vrijen is vaak moeilijk alleen op te lossen. Blijf er dus niet mee rondlopen. Ga naar uw huisarts en kaart het aan. Als de huisarts u niet verder kan helpen, overweeg dan eens hulp in te schakelen van een seksuoloog. Deze is gespecialiseerd in het behandelen van klachten zoals pijn bij het vrijen.

Oefenen met een pelotte set zoals Vagiwell kan bijdragen aan een effectieve behandeling.

Vaginisme

Er is sprake van vaginisme of vaginistische klachten als een vrouw niet of moeilijk een penis, vinger of tampon in de vagina kan inbrengen, terwijl de vrouw dit wel wilt. De oorzaak hiervan is dat de bekkenbodemspieren, die rond de vagina liggen, onbewust sterk worden aangespannen.

In sommige gevallen is er altijd sprake geweest van een vaginistische reactie. Bij andere is het probleem later ontstaan en is er eerder wel geslachtsgemeenschap mogelijk geweest.

Vaginisme kan ontstaan als gevolg van pijn bij het vrijen. De reactie kan in verschillende situaties optreden: bij pogingen tot geslachtsgemeenschap of bij het inbrengen van een tampon of vinger.

Behandeling van vaginisme
Door vaginisme kan een vrouw onzeker worden en dit kan leiden tot spanningen in de relatie. Vaginisme is goed te behandelen. Het is aan te raden deze klachten te bespreken met uw huisarts of seksuoloog. De therapie kan ondersteund worden met bekkenbodem-, ontspanningsoefeningen en doormiddel van training met een pelotte set zoals Vagiwell. De Vagiwell pelotten zijn niet bedoeld om bij vaginisme het weefsel op te rekken maar door steeds verder te ontspannen het oplopende volume van de pelotte toe te laten.

Vaginale agenesie

Vaginale agenesie is een zeldzame aangeboren afwijking waarbij de vagina ontbreekt of zich slechts gedeeltelijk heeft ontwikkeld. De afwijking wordt doorgaans vastgesteld bij het begin van de puberteit, wanneer de eerste menstruatie uitblijft.

Deze aandoening kan worden behandeld met Vagiwell waarmee herhaaldelijk druk wordt uitgeoefend op de vaginale ingang. De pelottes zijn verschillend van omvang. Gedurende een periode van zes tot acht weken, kan de vaginale ingang tot voldoende diepte worden opgerekt.

Als deze methode geen resultaat afwerpt, kan operatief een vagina worden geconstrueerd. Dit wordt vaginaplastiek genoemd. Ook na deze ingreep is het regelmatig oefenen met een pelotte set noodzakelijk.

Vaginale stenose (vernauwing)

Bestraling (radiotherapie) rondom het vaginale gebied, leidt vaak tot vernauwing of verkleving van de vagina. De medische term hiervoor is vaginale stenose. Dezelfde klachten kunnen ontstaan door littekenvorming na vaginale chirurgie.

Na de bestralingskuur of operatie wordt meestal met behulp van vaginale pelottes, de vagina soepel gehouden en de vorming van littekenweefsel voorkomen. Vagiwell is een prima keuze.

Man naar vrouw transgender operatie

Bij een geslachtsverandering van man naar vrouw wordt door middel van een operatie een nieuwe vagina geconstrueerd van de penis en ander weefsel. Na deze ingreep is het noodzakelijk dat regelmatig geoefend wordt met een pelotte set zoals Vagiwell.

Dit voorkomt dat de nieuw gevormde vagina dichtvalt of te nauw wordt. Indien mogelijk moeten deze oefeningen het eerste jaar na de operatie tweemaal per dag worden uitgevoerd. Volg de aanwijzingen van uw arts of fysiotherapeut voor het beste resultaat.